Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Retro-képek kenusok

2008.09.30

 

 

                                 Kedves Kenus barátaim!

Elérkezett hát a pillanat, amikor világossá válik minden kajakos számára, "a kenusok felsőbbrendűsége a vizeken"! Szent Jupát születését követően, rengeteg kajakos irigykedve és hitetlenül állt a kenusok védőszentje előtt, több alkalommal megakarták alkotni az ellenszentet " a kajakosok védőszentjét". Próbálkozásaik súlyos kudarcokkal és óriási bukásokkal végződtek, "mintha csak olajat öntenének a tűzre" ami mégerősebben megszilárdította Jupát apánk szent alakját, nagyságához pedig kétség sem férhet ezentúl! 

                                                                                           "a hét gonosz helytartó"

 

Kép

Party János edzés közben, ha figyelmes vagy akkor láthatod, hogy az elmúlt évtizedekben parafával töltött párnán térdeltünk a kenuban, és a terpniket illetve  lábtámaszt használtunk, amelyet állandó jelleggel mindig be kellett állítanunk vizreszállás előtt.  A régebbi C1-ek sokkal stabilabbak voltak mint a mai verseny hajóink, "de igaz hogy lassabak is" szinte a felére csökkent a kenu szélessége és ez még nagyobb fokú egyensúlyérzéket követeli meg a mai kenusoktól. Nagyon sok időm és rengeteg gyakorlás árán tudtam csak betérdelni az új kenujainkban, de mondhatom hogy a különbség az szinte égés-föld. Úgy siklott alattam a "szivar" mintha csak repültem volna! 

 

 

 

Vajda József, /a későbbi kapitány unokabátyja/ sokszoros magyar bajnok, aki Szabó Ferenccel /Tömpe/ abban az időben C-2-ben verhetetlen párost alkotott. Elég volt kimondani, hogy "Jupát mise következik" és már kántáltak is a jelenlevők. Igaz,ezt csak Vajda József, a "Nagyvajda" jelenlétében lehetett kezdeményezni és lebonyolítani, ezzel is elismerve, hogy Jupát után Ő az első a földön "az első földi helytartó".

 

Szent Jupát rajz a falon, védőszentünk vigyázó tekintete.  Szent Jupát megjelent, és elmondta , Ő egy C-1-es kenus versenyző, akit a legutóbbi versenyen a versenybíró célbaérés után nem csengetett le, ezért kénytelen volt addig kenuzni, amíg térdelőlába tövig el nem kopott. Vett egy pisztolyt, hogy lelője a bírót, de megjelent neki egy meztelen angyal, aki megígérte: övé lesz, ha lemond tervéről. Lemondott. Övé lett. Többször is.Szent Péter látta az esetet, magához hívatta, szentté avatta s örök feltámadást ígért neki. Különdíjként bükkfából készíttetett részére falábat. Belsejét kifaragtatta, hogy férfiasságát abban tudja tartani.

                

Cseh Lajos, "mára nem sokan maradtak azok közül, akik jelen lehettek a kenusok szentjének születése pillanatában. A történet egyre kevesebben ismerik a sportág szerelmesei közül".

 

 

Jupát kancsók és bögrék, értékük szinte felbecsülhetetlenek egy kenus számára. De láttam már kenulápátokat, türölközőket, gépkocsi rendszámtáblát, C1, és C2 kenukat, amelyeken Jupát apánk alakja volt látható. 

 

 

Az a bizonyos Körös " lapátkerekes szörnyeteget" amelytől rettegtünk a Dunán, oly nagy hullámokat kavart hogy szinte még fél óra elteltével is érezhető volt a felkavart víz körülötte.  Ezzel a hajóval a dunakanyarban találkozni felért egy sorscsapással. Ha megláttuk a vizen, Jupát apánkhoz intéztünk egy szentigét. 

A Kenus Kodex boritója. Hát ez bizony a mi legfontosabb ereklyénk egyike! Minden megtalálsz benne, amit egy kenusnak kötelezően illik tudnia mielött vízreszáll. Sok-sok fiatal barátom még nem is hallott efelől, ezért a későbbiekben felteszem majd a Kenus Kodexben szereplő minden fontosabb információt a honlapomra, amelyeket mindenkinek meg kell tanúlnia!  

 

Azok a bizonyos 30-as évek.  Hábl Károly, "Csárli" bácsi kutatásaiból az első verseny időpontját is ismerjük. 1862-ben, amikor még két szigetből állt a Margit-sziget, a Tudományos Akadémiáig tartó kajakversenyt rendeztek a pesti vízimolnárok, révészek, hajósok és halászok számára. Hány éves is akkor a magyar kajak-kenu sport? Maradjunk annyiban, hogy a hazai versenysportot megelőző "vadevezős" korszak a század harmincas éveinek elején kezdődött. Meglehetősen későn, hiszen 1933-ban már megrendezték a sportág első Európa-bajnokságát.

 

Tatai Tibor a Bp. Előrénél kezdett kajak-kenuzni, előbb kajakozott és csak később kötött ki végérvényesen a kenunál. 1967-ben kiváló eredményeket produkálva bekerült a válogatott keretbe. Két olimpiai válogató versenyen is legyőzte Wichmann Tamást, a nagy riválist. Granek István nem tudott dönteni Wichmann és Tatai között, így mindketten kiutaztak a mexikói olimpiára. Xochimilcóban, három nappal a versenyek kezdete előtt az indulási jogért külön versenyt vívtak. Tibor ismét legyőzte vetélytársát, így rajthoz állhatott élete első nagy világversenyén, különösebb nemzetközi rutin nélkül. Az előfutamból simán bejutott a döntőbe, ahol 600 m-nél már ő állt az élre. A „kenukirály” Lewe és a szovjet Galkov előtt olimpiai bajnok lett!

Hajba Antal, a kajak-kenu berkekben csak " Tonió "-ként ismert sportember 1938. január 16-án, Mikosszéplakon született.  Nagyon készült a tokiói olimpiára, kirobbanó erőben érezte magát. Ebben az időben ő számított az első számú kenusnak, aki Parti Jánostól átvette a képzeletbeli stafétabotot. Hajba Antal pályafutása csúcsára 1966-ban ért fel, ekkor Berlinben C1 10000 m-en világbajnokságot nyert. 1972 és 1982 között a Bp.Honvédnál dolgozott, 1977-től mesteredzőként. Tanítványai közül Buday Tamás, Frey Oszkár, Hoffmann Ervin világbajnokok lettek. 1982 óta Pakson dolgozik, ahol a nulláról indulva sikerült eredményeket elérnie az atomváros kenusaival.

A Szent erekje, Szent Jupátnak, mint a kenusok védőszentjének születési dátuma tehát kétségbevonhatatlanul: 1950. július hó hó vége "Vajda Vilmos hiteles tájékoztatása alapján! 

Országos Bajnogság PC7-2000

PC7 a 80-as évek végéről, Herendi, Bukovics, Karmazsin, Csighy, Rózsa, Nagy, Wershitcz. Hát igen, bizony-bizony amikor 12-13 évesek voltunk a csapathajó a PC7 kenu volt. Ebbe térdeltünk így indúltunk ki az öreg dunára, ez kovácsolta a kenusokat igazi versenyzőkké. Itt nem késhettél, nem állhattál le, a tempót mindig követni kellett igazi csapatmunkát végeztünk a vizen. Ezt a halyótípust váltotta fel a C7 kenu, de legnagyobb sajnálatomra már ezt is csak nagyon ritkán látni a hazai vizeinken.    

 www.goldenroads.hu_szentjupat_data_images_szentjupatbubuvill.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.